Het park is elke dag geopend, ook op 1 november
10.00 - 17.00 uur

Saguinus labiatus
Klasse: Zoogdieren
Orde: Primates
Familie: Callitrichidae
Roodbuiktamarin

Natuurlijk leefgebied

Bossen

Regio van herkomst

Amérique du Sud

Bolivia, Brazilië, Peru.

Kenmerken

icon-taille

23 – 29 cm

icon-poids

450 - 550 g

icon-age

15 jaar

icon-bb

5 maanden

icon-regime

Vruchten- en insecteneter

EEP

Programma voor het behoud en de voortplanting in dierenparken

Statut de conservation UICN

La liste rouge mondiale de l’UICN des espèces menacées 

Depuis les années 1960, l’Union Internationale pour la Conservation de la Nature publie la Liste rouge des espèces menacées. Les espèces sont classées dans des catégories indiquant le degré de menace auquel elles sont confrontées.

NE

List the species that have not yet been assessed against the Red List criteria.

DD

Includes species for which the best available data are insufficient to determine, either directly or indirectly, their risk of extinction.

LC

List the species that are at low risk of extinction in the region in question. 

NT

Includes species that are close to meeting the quantitative thresholds for threatened species and that could become threatened if specific conservation measures are not taken. 

VU

Includes species threatened with extinction. Relatively high risk.

EN

Includes species threatened with extinction. High risk.

CR

Includes species threatened with extinction. Very high risk.

EW

Refers to species that survive only in captivity or as part of a naturalized population.

EX

A species of which there is no doubt that the last individual has died.

NE
Not rated
DD
Insufficient data
LC
Minor concern
NT
Near Threatened
VU
Vulnerable
EN
Endangered
CR
Critically endangered
EW
Extinct in the wild
EX
Off

Klein van formaat, groot in samenwerking

Tamarins en marmosets zijn kleine Zuid-Amerikaanse primaten, die worden gegroepeerd onder de naam Callithricidae. De kleinste onder hen is tevens de kleinste aap ter wereld: de pygmee-ouistiti weegt ongeveer 120 g. De grootste is de leeuwentamarin, die maximaal 750 g weegt.

De Callithricidae leven in sociale groepen, die doorgaans bestaan uit meerdere volwassen mannetjes en vrouwtjes, jonge dieren van verschillende leeftijden en één vruchtbaar vrouwtje. De zorg voor de baby’s en het dragen ervan wordt door alle leden van de groep verzorgd. Soms zorgt de moeder alleen voor de baby’s om ze borstvoeding te geven.

De communicatie verloopt zowel visueel, auditief als olfactorisch. De visuele communicatie omvat een scala aan gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Het vocale repertoire is uitgebreid en de verschillende roepgeluiden vervullen verschillende functies, met name ter verdediging en ter versterking van de groepscohesie. Vrouwtjes maken vaker gebruik van geurmarkering dan mannetjes, met name om aan te geven dat ze bereid zijn om zich voort te planten. Mannetjes gebruiken het om het territorium en de hiërarchie binnen de groep af te bakenen.

De liptamarin vormt allianties met andere soorten uit de familie Callithricidae om de bewaking van een gemeenschappelijk territorium te versterken en dit te verdedigen. 

Ook interessant...